Bij  bezoek van  deze site

worden  op uw computer

GEEN COOKIES geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Downloads en opvragen van documenten

 

Onderstaande documenten gebruik ik met veel plezier bij het verzorgen van diverse cursussen en presentaties. En bij het maken van wijn, natuurlijk.

 

Werkbladen en rekentools

Werkblad RODE wijn (Excel, met handige rekentools) - Klik hier

Werkblad WITTE wijn (Excel, met handige rekentools) - Klik hier
Los rekentool Berekenen toe te voegen suiker (Excel) - Klik hier

Los rekentool  Gistingsverloop volgen (Excel) - Klik hier

Los rekentool - Densiteitstabel (Excel, aanpasbaar voor zuren, e.d.) - Klik hier

 

Probleemhulp: Herkennen, voorkomen en oplossen van problemen bij wijn maken.
Download document (PDF, versie mei 2018, 27 pagina’s)  HIER

Online: Zie de pagina Probleemhulp

 

Presentaties gegeven bij Brouwland (2018):
- Sulfiden en Böcksers (klik hier)
- Aspecten van zuurstof (klik hier)

 

Beschikbaar op aanvraag (siemzwaard@rubinus.nl)

 

     Cursusboek - Vinificatie (190 pagina’s, versie 2016)

     Cursusboek Wijn proeven voor wijnmakers met foutherkenning (versie 2016)

 

Artikelen gepubliceerd in Wijn en Wijngaard

Aandachtspunten bij bottelen
Aandachtpunten bij koude schilweking

Het belang van gezonde en rijpe druiven

Oechsletabellen - Gebruik en beperkingen

Sulfiet - Hoofdpijn of hoofdbrekens

Tannines en schimmeltolerante druivenrassen

Zwavel - Wat nog nog wel en  wat niet