Foto’s - Neumagener wijnschip

 

In 1878 vonden archeologen in het Duitse Neumagen aan de Moezel een Romeins fort. Daarbij werden grafmonumenten gevonden, waaronder resten van vier beeldhouwwerken van schepen met wijnvaten. “Het" Neumagener Weinschiff bestaat dus eigenlijk uit vier schepen, die samen twee grafmonumenten hebben gesierd. De grafmonumenten, naar men denkt van wijnhandelaren, bestonden uit offertafels waarop amforen waren geplaatst.

 

Eén van de overgebleven beeldhouwwerken is redelijk intact teruggevonden. Daarvan bestaan twee kopieën: één in de vindplaats Neumagen. En één in het centrum van Trier bij het proeflokaal van wijngigant Von Kesselstatt, vlakbij de Dom.

 

 

 

                                        

 

 

 

 

             Replica in Neumagen                                           Replica in Trier

 

De originelen uit ongeveer 220 n. Chr. bevinden zich in het Landesmuseum in Trier, samen met fraaie mozaïeken, Romeins glaswerk en een opmerkelijke collectie gouden munten uit die tijd, die later bij de Römerbrücke in Trier gevonden werd.
 

Hieronder een paar impressies van het meest intacte monument in het Landesmuseum in Trier in de oude opstelling. Het museum is gerenoveerd en sterk verbeterd. Actuelere foto’s volgen later.

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bekend figuur is de “vrolijke stuurman”, die staat afgebeeld met het hoofd leunend tegen één van de vaten. Zijn opgewektheid zou te maken hebben met de aanstaande opbrengst van de wijn. Op het meest complete schip (of een kopie ervan) zal men hem echter vergeefs zoeken, want hij staat op een ander fragment en is alleen in het Landesmuseum in Trier te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De andere drie wijnschepen zijn weliswaar minder gaaf gebleven, maar bieden toch interessante informatie. Over de lading bijvoorbeeld. Die bestond niet alleen uit wijnvaten (een Keltische uitvinding, die door de Romeinen werd overgenomen), maar kennelijk ook uit amforen, waarvan het ontwerp al in de Griekse oudheid bestond.

 

De vraag is gerezen of het wel om oorspronkelijke handelsschepen gaat. De ramsteven, de opstelling van de roeiers en de drakenkoppen horen meer bij een militair schip. Dit idee werd versterkt toen in Mainz in 1981 de resten werden ontdekt van vijf Romeinse militaire schepen, die grote gelijkenis vertoonden met de vondsten in Neumagen. Inmiddels is bekend, dat in tijden van vrede dit soort schepen werden gebruikt voor handelsdoeleinden. Het is denkbaar, dat handelaren deze schepen hebben gekocht, omdat ze in vredestijd niet nodig waren.

 

In Neumagen liet men in 2007 een varende kopie te water, de Stella Noviomagi. Toeristen die dat leuk vinden kunnen een tochtje meemaken. Opgeteld zijn er dus vier exemplaren van het Neumagener Weinschiff: Een kopie in Trier tegenover de Domkerk en een kopie in Neumagen, de varende replica in Neumagen en de originele resten in het Landesmuseum in Trier.

 

Ook in Mainz heeft men de smaak inmiddels te pakken. En ook die replica kan varen....

 

Rubinus - Neumagener Weinschiff1 b replica in de vindplaats Neumagen.jpg
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 a replica bij de Weinstube van Von Kesselstadt [Trier].jpg
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 c voorzijde 01 [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 d voorzijde 02 [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 e voorzijde 03 [Landesmuseum Trier].jpg
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 f voorzijde achtersteven detail [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 a achterzijde [Landesmuseum Trier 2009].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 h achterzijde achtersteven [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff2 b voorzijde stuurman gelukkige stuurman [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff1 g voorzijde zorgelijke stuurman [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff2 a voorzijde 03 [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff3&4 amphoren op graftombe [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff3&4 bovenop tombe [Landesmuseum Trier].JPG
Rubinus - Neumagener Weinschiff4 bovenop tombe [Landesmuseum Trier].JPG