Bij  bezoek van  deze site

worden  op uw computer

GEEN COOKIES geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubinus - Miniwijngaard

 

Op volkstuincomplex Gulden Hof in Diessen hebben we in 2010 een perceel van ca. 300 m² in gebruik genomen. Daarmee begon de wijnbouwhobby serieuze trekken te krijgen.

 

Aangeplant zijn ongeveer 140 druivenplanten in twee blokken Het ene blok bevat voornamelijk de blauwe druiven Rondo en Cabernet Cortis. Het andere blok bevat voornamelijk de witte druiven van de rassen Solaris met daarnaast nog wat Bianca en Souvignier Gris.

 

De afstand tussen de planten in de rij is ongeveer 80 cm, de afstand tussen de rijen 1.80 meter. De hoogte van de loofwanden is ongeveer 1.80 meter en de oriëntatie van de rijen is noord-zuid.

De grond bestaat uit licht leemhoudende zandgrond en is de eerste twee groeiseizoenen zwart gehouden, zodat de jonge druivenplanten zonder concurrentie konden groeien. Het onkruid dat op deze vruchtbare grond welig wil tieren, wordt klein gehouden door te maaien. Onderbegroeiing is nodig om het bodemleven in de grond (terug) te brengen. Dat was weg toen we begonnen. Om een goede blad-vruchtverhouding te krijgen, moet de groei van de druivenplanten bovendien worden afgeremd. Je kunt de druiven wel intensief snoeien in de zomer, maar daar gaat de plant alleen maar harder van groeien. Beter is gebruik van onderbegroeiing.

 

 

Voor de kwaliteit van de druiventrossen is een goede ontwikkeling van wortels en stammen belangrijk. De snoei is “enkel Guyot”: Elk jaar worden alle omhoog gegroeide takken weggesnoeid, op één na. Die tak, die vanuit de kop van de stam groeit (eenjarig hout) wordt horizontaal aangebonden. Daar groeien dan in het voorjaar takken aan (omhoog), die de druiventrossen dragen. We experimenteren ook met andere snoeivormen, zoals cordon.