Bij bezoek van deze site
worden op uw computer
GEEN COOKIES geplaatst
Rubinus -
De basis: goede grond en passende druivensoorten
Rubinus (Latijn voor robijnkleurig) maken we van de druivenrassen Rondo en Cabernet Cortis. De planten staan in het Brabantse Diessen op diepe, iets leemhoudende zandgrond. Ook in de volkstuin waar we een miniwijngaard van 300 m² hebben. Daar hebben we bovendien voor witte wijn de druivenrassen Solaris en Souvignier Gris aangeplant. De snoei is Guyot en soms cordon.
Oogst en wijnbereiding (rood)
Alleen gaaf fruit wordt verwerkt. Dan zijn geen additieven nodig om fouten te corrigeren.
Goede wijn maakt zichzelf. Na kneuzen van de druiven voegen we gist toe, die suiker
omzet in alcohol. De schillen geven daarbij hun kleur-
ontstaat (de “hoed”). Die wordt regelmatig onderge-
duwd, zodat de schillen hun aroma’s en kleurstoffen
blijven afgeven. Na de gisting wordt alles geperst
en de jonge wijn mag rijpen op een vat van Frans
eikenhout.
Toevoegingen en houdbaarheid
Wij knutselen zo weinig mogelijk. Een beetje sulfiet
bevordert de houdbaarheid. Op het juiste moment
oogsten maakt correctie van het zuurgehalte overbodig. We bovendien voegen geen kleur-