Bij  bezoek van  deze site

worden  op uw computer

GEEN COOKIES geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennisbank - Flesafsluitingen: kurk of schroefdop?

 

Bottelen en afsluiten

Als de wijn helder is, kan deze worden gebotteld. Maar waarmee sluit je de fles af? De ideale sluiting lijkt niet te bestaan.

 

Een schroefdop lijkt ideaal, want door de geringe zuurstofdoorlaatbaarheid behoudt de wijn zijn fruitigheid, al ontwikkelt die zich maar matig. Penfold's dure icoonwijn Grange kun je daarom naar wens bestellen met kurk of met schroefdop. Als je die al kopen mag. Toch heeft de schroefdop nadelen. Bij afwezigheid van zuurstof kan wijn  zich "reductief" ontwikkelen: Resten van H2S worden omgezet nare geurtjes.

De meeste commerciële wijn komt echter drinkklaar in de handel en voor zulke wijn is een schroefdop niet bezwaarlijk.

Voor een amateur is werken met schroefdoppen te duur: De goedkoopste apparaten om een schroefdop op de fles te krijgen kost enkele duizenden euro's.

 

Synthetische kurk is goedkoop en hygiënisch. Er is geen risico op "kurkgeur". Maar het nadeel is, dat na een aantal jaren de synthetische "kurk" zijn elasticiteit verliest .En gaat dus lekken of zuurstof zou doorlaten. Ook hier geen probleem als de wijn niet te lang bewaard wordt.

 

Kurk dan maar?

Vroeger reingde men pas geoogste kurk met chloor. Bacteriën gebruiken die  helaas soms voor het maken van de stof trichlooranisol (TCA), die de muffe geur veroorzaakte. Tegenwoordig reinigt men met ozon of via andere procedés.
Wij gebruiken Diam-kurken van Oeneo Bouchage of Neutrokurk van het Portugese Amorim. Ze zijn gemaakt van natuurkurk en sluiten goed af tegen zuurstof. Na vatrijping is niet veel zuurstof meer nodig, dus voor ons zijn ze prima.

Kurkbossen in Portugal gaan daar overigens ook de woestijnvorming tegen.

 

De ontwikkelingen in deze miljoenenbusiness gaan tegenwoordig snel. Er zijn nu zelfs afsluitingen van glas en (suiker-)riet op de markt.